Geschiedenis

Harmonie Voorschoten is opgericht in 1989 omdat het in de jaren tachtig ontbrak aan een blaasorkest waarbij men uitsluitend in concertformatie (dus niet marcherend op straat) kon spelen. In september van dat jaar begon een klein groepje muzikanten onder leiding van André Vulperhorst wat onwennig te repeteren, nog duidelijk met het idee in het achterhoofd: ‘laten we het maar eens proberen en we zien wel wat ervan komt’. Maar de gedrevenheid was er meteen al vanaf het eerste uur, en het is zeker aan de inzet en het geduld van André te danken dat het zelfvertrouwen al snel groeide.

Na een paar maanden was daar het eerste concert, in verzorgingstehuis Adegeest. En in het voorjaar van 1990 gaf de harmonie een concert in het Cultureel Centrum. Dit was meteen al zo’n succes dat besloten werd om jaarlijks een voorjaarsconcert te organiseren.

Bij de oprichting was afgesproken dat er geen uniform gedragen zou worden, veel leden voelden zich prettig bij het idee dat ze zelf konden bepalen wat voor kleding ze aantrokken. Toch bleek al snel dat dit niet bijdroeg aan de herkenbaarheid van de vereniging, iets waar een beginnend orkest wel behoefte aan heeft. Dus werd na ongeveer twee jaar gekozen voor een herkenbaar tenue, zwarte broek of rok, zwart overhemd en een knalgroen gilet. Dit gilet werd na een paar jaar vervangen door een olijfgroen exemplaar, en sinds vier jaar gaat de Harmonie gekleed in een officieel zwart tenue met gele shawl of stropdas. Met kerst is de shawl of das rood en met Koninginnedag oranje!

Toen de harmonie twee jaar bestond werd het leerlingenorkest opgericht. Hieraan was duidelijk behoefte omdat het een aantal jaren duurt voordat een beginnend muzikant volwaardig in het harmonieorkest kan meespelen. Het muziekniveau van het leerlingenorkest is zodanig dat de gemiddelde leerling na ongeveer een jaar les mee kan spelen. En alles draait om samenspelen, het is heel leerzaam om mensen om je heen te hebben die andere partijen spelen, en zo toch de kunst onder de knie te krijgen om hierdoor niet afgeleid te worden. En het is gewoon ontzettend leuk en stimulerend. In het leerlingenorkest zitten jeugdleden, maar ook oudere leden die op latere leeftijd zijn begonnen met les op een muziekinstrument.

Omdat we niet over straat marcheren zijn alle muziekstijlen in principe mogelijk om te spelen, en dat doen we dan ook. Dus harmoniemuziek is zeker niet alleen marsmuziek, integendeel, dit vormt maar een klein deel van ons repertoire. In het verleden hebben we klassieke koren begeleid, maar ook de operettevereniging en een popkoor, een squaredance groep en vorig najaar zelfs een zumbagroep. En we zullen dit zeker blijven doen. Maar we begeleiden natuurlijk niet alleen, we spelen klassiek, pop, film en musicalmuziek, swing, jazz en soms wagen we ons aan experimentele moderne muziek. Er wordt veel muziek speciaal voor harmonieorkesten gearrangeerd, het repertoire is onuitputtelijk.

Harmonie Voorschoten is een vereniging waar een goede sfeer heerst en waar de leden veel voldoening halen uit het samenwerken aan een aantrekkelijk muziekrepertoire. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de harmonie een gezonde toekomst tegemoet gaat met leuke optredens binnen en buiten Voorschoten.

Binnenkort . . .