Harmonieorkest

De naam komt van het Franse l’harmonie waarmee de blazers van het symfonieorkest worden aangeduid. Later ging men een orkest dat alleen uit blazers bestaat een harmonieorkest noemen. Het harmonieorkest is voortgekomen uit de militaire orkesten die een functie hadden (en hebben) om ceremonies muzikaal te begeleiden. Vanwege het goedkopere instrumentarium - vergeleken met de duurdere strijkinstrumenten - was het financieel haalbaar om in vele dorpen en steden een harmonieorkest op te richten voor de amateur muzikant.

Een harmonieorkest of kortweg harmonie is een orkest dat bestaat uit blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten. In tegenstelling tot de fanfare bestaat een harmonie niet uitsluitend uit koperblazers, slagwerkers en saxofoons maar doen ook houtblazers als klarinet, dwarsfluit, hobo en fagot mee. In moderne harmonieorkesten is ook ruimte voor contrabas, basgitaar en keyboard. Door deze bezetting is de harmonie in staat een groter scala aan nuances te verklanken.

Zoals de viool het leidende instrument in een symfonieorkest is, is de klarinet dit in een harmonieorkest. De instrumentgroepen zijn ingedeeld in een 1e,2e vaak 3e en soms ook nog 4e partij. De opstelling hangt af van de bezetting en verschilt dus per vereniging. Het harmonieorkest in zijn huidige vorm bestaat ongeveer 200 jaar.

Nederland kent momenteel ruim 400 harmonieorkesten. Ondanks alle ontwikkelingen in de laatste jaren , zoals TV, internet, sociale media, etc. bewijst het harmonieorkest nog steeds van deze tijd te zijn.

Het grote orkest van Harmonie Voorschoten telt ongeveer 40 muzikanten. En u kunt daaraan natuurlijk meedoen. Meldt u aan en speel mee!

Repetities: elke vrijdag van 20:00 - 22:00

 

_mgl3222harmon web.jpg

Binnenkort . . .