Iwan Wiering

Afbeeldingsresultaat voor iwan wiering

Sinds juni 2011, dus nog niet zo lang, hebben wij een nieuwe dirigent in de persoon van Iwan Wiering uit Voorhout. Het was voor de leden van het orkest best even wennen: we hadden in de 22 jaar voordat Iwan kwam slechts één dirigent gehad! Twee van onze leden hebben hem een bezoekje gebracht om wat vragen te stellen.

Hoe lang ben je al actief in de muziek en wat doe je zoal?

Toen ik 7 jaar was, begon ik zoals veel kinderen met de blokfluit, ik kreeg na schooltijd les in een groepje onder leiding van de juffrouw. Op mijn derde wist ik al dat ik trompet wilde spelen. Mijn ouders hadden een zalencentrum waar een oude trompet hing, en ik kon er op die leeftijd - als enige van de familie - al geluid uit krijgen.
Ik wilde heel graag trompet spelen bij de vereniging Adest Musica (een showband/drumfanfare) in Sassenheim, maar was nog iets te jong. Direct na mijn 8e verjaardag werd mijn wens vervuld en heb ik 14 jaar trompet gespeeld bij die vereniging. Wegens drukte met werk en studie moest ik daar in 1995 helaas stoppen als muzikant. Ik geef er overigens nog steeds les. Sinds 1990 arrangeer ik ook muziekstukken voor blaasorkesten. Dat was aanvankelijk pure noodzaak, omdat de blaaskapel waarin ik speelde geen geschikte bladmuziek had. Ik ben daarna muziek blijven arrangeren en dat gaat me steeds beter af, het is wel tijdrovend, maar het geeft ook veel voldoening.
Daarnaast ben ik docent en dirigent bij verschillende verenigingen. Sinds 2001 ben ik onder andere verbonden aan het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee als solotrompettist.

Welke opleiding heb je gevolgd om al die activiteiten te kunnen uitvoeren?

Op het Rotterdams Conservatorium heb ik Klassiek Trompet gestudeerd, lesbevoegdheid behaald en ook harmonie- en fanfaredirectie gestudeerd. Ik heb een jaar lesgegeven op een muziekschool en een basisschool om me daarna volledig te wijden aan het dirigeren, arrangeren en lesgeven bij verenigingen.

Waarom heb je juist gekozen voor het dirigeren van een orkest?

Ik vind het bijzonder boeiend om met anderen aan een muzikaal product te werken, als dirigent of als medespeler en zo samen iets moois op te bouwen. Muziek is emotie wordt weleens gezegd en zo ervaar ik het ook.

Wat spreekt je in dat werk het meest aan?

Het samen naar een uitvoering toe leven vind ik steeds weer een uitdaging. Ik vind het heel belangrijk dat de sfeer in het orkest goed is, het moet leuk zijn om naar toe te gaan. Net zo belangrijk is het verder om goed te repeteren om je muzikale doel te bereiken.

Van welke muziek houd je eigenlijk zelf?

Natuurlijk luister ik graag naar ‘goede’ trompettisten. Daarnaast houd ik van Nederlandstalige muziek en ook van klassieke muziek. Bigband muziek hoort ook bij mijn favorieten. En soms vind ik het fijn om op zondagmiddag even niet met muziek bezig te zijn, maar iets met mijn gezin te ondernemen of een boek te lezen!

Tot en met het jaarconcert op 16 april 2011 stond het orkest onder leiding van André Vulperhorst.

André Vulperhorst

André Vulperhorst, geboren in 1959 in Amsterdam, studeerde Tuba bij Anthony Myatt aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij vervolgde hier zijn studie HaFa-directie bij o.a. Jan van Ossenbruggen en Jan Bogaarts.

Vanaf 1979 is hij werkzaam als freelance Tubaist bij diverse orksten zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nederlands Balletorkest, Nederlands Philharmonisch Orkest en Randstedelijk Begeleidingsorkest. Ook heeft hij deel uitgemaakt van het Haags koper sextet en het Arson Koperkwintet. Als solist werkte hij mee aan uitvoeringen van het Capriccio van Gunter Schuller met het Leids Studenten Orkest en het Concert voor Tuba van Ruud Koumans met o.a. de Koninklijk Militaire Kapel.

Daarnaast is hij dirigent van Het Nijkersk Stedelijk Fanfare Corps en natuurlijk on Harmonie Voorschoten. Ook als docent voor (groot) koper is hij werkzaam bij de verschillende verenigingen in Sassenheim, Veenendaal en Voorschoten. Ook is hij verbonden aan de muziekschool Amersfoort en Consulent Muziek voor het basisonderwijs in Amstelveen. Speciaal voor het basisonderwijs heeft hij meegewerkt aan de methode “Vier muziek met”!

Vanaf de oprichting van de vereniging tot en met 16 april 2011 was hij onze muzikaal leider. Dirigent André Vulperhorst is een veelzijdig muzikant, docent en dirigent, waar wij als Harmonie Voorschoten dan ook trots op zijn.